Leírás
Örömmel tesszük le a gasztronómia iránt érdeklődő Olvasó asztalára kiadónk szakácskönyv-sorozatának harmadik kötetét, a 100 dabasi ételkülönlegességet és több, mint 100 asszonyt bemutató könyvünket. Ez a könyv azonban nem jöhetett volna létre a Pálinkásné Balázs Tünde irányításával működő 100 TÁL STÁB szorgalmas és odaadó gyűjtőmunkája nélkül. A stáb tagjai felkeresték azokat a dabasi asszonyokat, akik elkészítették a saját vagy családjuk kedvenc ételeit, süteményeit. Ezek leírásából állt össze a kötet, kiegészülve a gyűjtőmunka során készített fotókkal. A könyv keresztmetszete Dabas jelenlegi étkezési kultúrájának, hiszen a vidékre jellemző hagyományos magyar és szlovák ételek mellett, megjelennek benne a korunk igényeit kielégítő egészséges alapanyagokból készülő fogások is. Így a húsos ételek mellett teret kaptak a gazdagon zöldségelt húsmentes fogások, de találnak étket maguknak a liszt- és laktózérzékenyek, valamint a cukorbetegek is. Ugyanakkor a stábnak sikerült megörökítenie olyan régi konyhai technológiát is, amelyet ma már nagyon kevesen ismernek és használnak a Kárpát-medencében.