Leírás
A könyv a Szent Mauríciusz Monostor és az Ab Ovo Kiadó közös kiadásában jelent meg.Miközben Európában a közelmúltban is sorra jelentek meg olyan szakácskönyvek, amelyekegy vagy több francia, olasz, német szerzetesrend receptjeivel, étkezési szokásaival ismertetikmeg az olvasót, magyarul ilyen még nemigen született. Illetve egy mégis: az 1680?1690-esévek fordulóján a csíksomlyói ferenceseké, de azt Misztótfalusi Kis Miklós a nyomtatottkiadásban már nem a becsülletes egyházi rendek, hanem a becsülletes közrendekfigyelmébe ajánlotta, így ért meg a 19. század elejéig tizennyolc kiadást ? verhetetlenülnépszerűnek bizonyult.Reméljük, ez a kis könyv és készülő folytatása is az lesz. Hiszen a nyugati kereszténységlegrégebbi szerzetesrendje, a bencések kis híján 1500 éves hagyományokra támaszkodva élikaz életüket, imádkoznak, dolgoznak ? és főznek. Volt idő kitalálni, hogyan kell.De nem, kedves olvasó, ne keress itt középkori ínyencségeket. Azoknak az ételeknek areceptjeit kapod kézbe, amelyeket a monostorban ma főz Borika és János testvér. Ha jelesalkalmakon tálalják is őket, olyan egyszerűek, hogy bárki nyugodtan próbálkozhat azelkészítésükkel. Az ünnepek fényét itt nem a drága hozzávalók, hanem az ételre adott áldás,Isten adományainak hálás megbecsülése és a belőlük közösségben részesülők egymás irántiszeretete adja.Legyen része ebből mindenkinek. Saly NoémiA könyv megjelenését az NKA támogatta.