Ez a könyv egy erdei gasztrokalandot mesél el, egy olyan kalandot, aminek avégén ötvenöt érdekes és ízletes recepttel leszünk gazdagabbak. Ezt az erdeikalandot először receptbe, majd lábasba, fazékba, serpenyőbe öntöttük ésazokat egyenként, sercegve, kisütve, megfőzve, keverve, feltálalva az Olvasókezébe adjuk, s hozzá alapként vagy ha úgy tetszik köretként SzéchenyiZsigmond nagyszerű írásaiból idézünk. Ám könyvünk nem csak vadászembereknekszól, így, aki csak annak tartja magát, az akár bele se kezdjen, nehogycsalódottan kelljen letennie. Széchenyi nyomában járva összegyűjtöttük a magyarerdők kínálta alapanyagokat vadakból, vízi- és vadszárnyasokból, gombákból,gyógyfüvekből, tavak s patakok halaiból, hogy azokat kiegészítsük amezők és konyhakertek kincseivel, majd mindezeket kedvünkre megfőzve vagymegsütve közreadjuk. Magyarország vadászati nagyhatalom, vadhúsfogyasztástekintetében mégis van honnan felzárkóznunk. A vadhús az állatok szabadmozgása és táplálkozása miatt alacsony zsírtartalmú, kifejezetten tápláló ésmagas biológiai és élvezeti értékkel bír. A vadak húsa gazdag ízadó kivonatanyagokban ettől érezzük a vadhúsfélék jellemző, karakteres, ínycsiklandózamatát és illatát s ezt, ízlés szerint hangsúlyoztuk, vagy éppen tompítottuka megfelelő recept elkészítésekor. A természetes környezetéből származó egészséges táplálék, az alapanyagot adó vadak, gombák, gyümölcsök, fűszerekökológiai lábnyoma sokkal alacsonyabb a hagyományos gazdálkodásbólszármazó élelmiszereknél, beszerzése gyakorlatilag csak a vadászatból, begyűjtésbőlés a feldolgozásból áll. A vadhús garantáltan mentes antibiotikumoktól,ipari tápszerek nyomelemeitől vagy hormonszármazékoktól. A vadhúsokkalóriatartalma fele, negyede a legnépszerűbb házi húsokénak, a soványhalhússal megegyező szinten van. Hiszünk abban, hogy a könyvbe kötött erdeikalandunk végén kedvet csinálunk a vadfőzéshez, vadsütéshez, kedvet az erdőjáráshozés hogy a jutalom teljes legyen legkedvesebb desszertjeink,süteményeink, édességeink receptjét is közreadjuk. Széchenyi ZsigmondAhogy elkezdődött... című könyvének ikonikus mondata annyira találó, hogyazóta is idézik az erdőjárók, természetkedvelők, vadászok: A Vadászat: vadűzésés erdőzúgás, de több Erdőzúgás. Így lett nekünk az erdei gasztrokalandunksok sercegés és erdőzúgás. Ám a főzés és a sütés természeténélfogva: több Sercegés.