Leírás
Míg Nagy Ferenc Károlyné ? Toókos János OSB BAKONYBÉLSZÍN című könyvében a bakonybéli monostor ünnepi ételeiből kínáltunk válogatást, ebben a kötetben a böjtös fogások sorakoznak. Perjelünk bevezetőjéből kiderül: a szerzetesi böjt lényege nem a koplalás. Ételeink ilyenkor is táplálóak és jóízűek, csak éppen nem akármit eszünk, vagy nem annyit, mint máskor.Szerzetesi szakácskönyveket Magyarországon lámpással keresve se nagyon találunk: a csíksomlyói ferencesek 1690-es években keletkezett, s utóbb a protestáns nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós neve alatt elhíresült receptgyűjteményén kívül csak a csornai premontreiek adtak ki egyet a közelmúltban. Pedig a monostorok, rendházak konyháin most is érdemes bekukkantani a fedők alá: másfél ezer éves szabályok irányítják a szakácsokat itt, Bakonybélben Borikát és János testvért , akik mai alapanyagokból, mai eszközökkel, mai embereknek főznek.Hogy milyen szabályok? Könyvünk olvasói ezekkel is megismerkedhetnek. Melyik időszakban, milyen jeles napokon böjtölünk, hogyan lehet összeegyeztetni a böjtöt az ünnepnapokkal, mit egyen az ember, ha egyszerre kell fát vágni vagy havat lapátolni és megtartani a fogadalmat
Ételeink takarékosak és egyszerűek, bárki elkészítheti őket. A legolcsóbb, leghétköznapibb hozzávaló is Isten ajándéka, s a keveset is többnek érezzük, ha a közös asztalnál, szeretetben mondunk érte a tányér fölött áldást és köszönetet.Legyen része ebből mindenkinek.Készült a Szent Mauríciusz Monostor és az Ab Ovo Kiadó közös kiadásában.A könyv megjelenését az NKA támogatta.