Leírás
A vesebetegségek kezelésében a dietoterápiának nélkülözhetetlen szerepe van, melynek legfontosabbcélja, hogy lassítsa a vesefunkció romlását és a szövődmények kialakulását. Abban az esetben, ha elhízás álla háttérben, mindenképpen testtömegcsökkentésre kell törekedni, amely javítja az aktuális állapotot.Alultápláltság esetén pedig a normál testtömeg elérése a cél a betegség jobb kimenetele érdekében.A diéta minden esetben személyre szabott, a kezelés módja szerint változik, igazodva az orvosidiagnózishoz. Ennek gyakorlati megvalósításához dietetikus szakember szükséges, de lényeges a betegfolyamatos együttműködése. A szakember a páciens igényeihez igazodó tápanyagösszetetelű étrendet állítössze az aktuális állapot figyelembevételével, valamint a rendelkezésre álló táplálkozási napló elemzésével,továbbá a testtömegváltozás folyamatos ellenőrzésével.A diétás kezelés legfontosabb célja a megfelelő tápláltsági állapot fenntartása a gyógyulás teljes időszakaalatt. Éppen ezért az étrend legyen kiegyensúlyozott, biztosítsa a szervezet szükségleteit oly módon, hogy atársbetegségekre vonatkozó dietetikai előírásokat is egyaránt figyelembe vegye.Fontos, hogy a páciens ismerje a betegséget és a kezelés lehetőségeit, beleértve az adekvát étrendet is. Azorvos-dietetikus szerzőpár által írt kitűnő könyv ehhez kíván segítséget nyújtani.