Nincs engedélyezve a javascript.
Az amerikaiak egyharmada nem, vagy mindössze egy könyvet olvasott az elmúlt egy évben

Az amerikaiak egyharmada nem, vagy mindössze egy könyvet olvasott az elmúlt egy évben

2022. augusztus 17.
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai

Milyen könyveket olvastak az amerikaiak gyerekkorukban, és mit olvasnak most? Ez volt a YouGovAmerica legújabb, olvasással foglalkozó kutatásának központi kérdése. A 2022 júliusában elvégzett kutatás során több mint 1000 amerikai állampolgárt kérdeztek meg olvasási szokásairól, az eredményeket pedig látványos grafikonokon ábrázolták.

Akár az iskolai feladatok részeként, akár egyszerűen csak szórakozásból, tíz amerikai felnőttből kilenc azt mondja, hogy gyermekkorában rendszeresen olvasott.

Az életkor előrehaladtával azonban egyre kevesebben ragadnak könyveket, és a legfrissebb kutatási eredmények szerint az amerikai felnőttek egyharmada nem, vagy mindössze egyetlen könyvet olvasott az elmúlt egy évben. (Magától értetődően az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők és az iskolázatlan résztvevők kisebb arányban olvasnak, mint azok, akik magas jövedelemmel és főiskolai végzettséggel rendelkeznek.) A tendencia mindenesetre elszomorító, hiszen a megkérdezettek mindössze 19 százaléka állította azt, hogy 11-nél több könyvet olvasott el az elmúlt egy évben – vagyis mindössze ennyien vettek magukhoz havonta legalább egy olvasmányt.

yougov1.png

Mit olvasnak azonban azok, akik olvasnak, és hogyan változott mindez az évek alatt? Néhány műfaj, amely meghatározó volt a megkérdezettek gyermekkorában, ma is népszerű: a legalább egy könyvet elolvasó megkérdezettek 25 százaléka nyilatkozta, hogy gyermekkorában és ma is a krimik kötik le leginkább a figyelmüket, 27 százalékuk pedig történelmi témájú könyveket olvas (és olvasott régen is). Ugyanakkor figyelemre méltó eltérések is vannak a gyermekkori és a felnőttkori olvasási preferenciák között: gyermekként például nagyon kevesen választottak spirituális témájú könyveket, manapság azonban ez az egyik legnépszerűbb műfaj – az olvasók 13 százaléka egyenesen azt nyilatkozta, bármilyen másik műfajnál többet olvas ilyen jellegű kiadványokat. Gyermekkorban – nem meglepő módon – az ifjúsági regények bizonyultak a legnépszerűbb műfajnak.