Nincs engedélyezve a javascript.

Főkategóriák

Ajándékkönyvek
Albumok
Egészség, életmód
Ezotéria
Folyóiratok, magazinok
Gasztronómia
Gazdaság, üzlet
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Hangoskönyvek
Hobbi, szabadidõ
Idegen nyelvû könyvek
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Mûszaki könyvek
Mûvészetek
Naptárak, kalendáriumok
Nyelvkönyvek, szótárak
Publicisztika
Regény
Sport
Szórakozás
Tankönyvek
Társadalom- és humántudomány
Térképek
Természet- és alkalmazott tudomány
Történelem
Utazás
Vallás
/
Könyvszalonok
Eldorado music

Hírlevél feliratkozás

És értesülj mindenről elsőkézből

A megadott adataim kezeléséhez hozzájárulok, az
foglaltakat elfogadom.
A magyar-német játszma
Raktári kód:
741633
ISBN:
9631362916
EAN:
9789631362916
Megjelenés:
2015.
Kötésmód:
cérnafűzött kötött, védőborítóval
Oldalszám:
312
Méret [mm]:
155 x 235 x 24
Tömeg [g]:
640

A magyar-német játszma

Emlékezés és dokumentumok

2 720 Ft
Eredeti ár:
3 200 Ft
Megtakarítás:
15 %
Szállítás:
1 munkanap
Készleten
Polcra

"Dr. Horváth István nagykövet harmadszor lepi meg visszaemlékezéseivel az érdeklődő olvasót. Ez alkalommal a nyolcvanas évek magyar-német kapcsolatai és a hazai belpolitika történései állnak a középpontban.

A szerző Magyarország, de hangsúlyosan a "reformerek nagyköveteként" nem csupán felidézi a korabeli politikai osztály képviselőinek szerepét, a magyar-német tárgyalások sok tekintetben nem ismert hátterét és a rendszerváltozás mint a hatalonátadás felülről irányított folyamatának értelmezését, hanem mindehhez mellékeli magánarchívumának bizalmas, de eddig még nem publikált dokumentumait és vonatkozó fényképgyűjteményét is. A kötet újdonsága, hogy nemcsak a szerző, a dokumentumok is beszélnek. Dr. Horváth István közgazdász és diplomata az egykori állampárt reformnemzedékének az a tagja, aki az 1984. évi Bonnba kerülését követő nyolc évben a magyar-német kapcsolatok mind szorosabbá váló elmélyítésében látta Magyarország belső átalakításának legfontosabb külső támaszát.

Ahogy napjainkban is a magyar modernizáció egyik különösen fontos, ha nem a legfontosabb külső forrása a Német Szövetségi Köztársasághoz fűződőstratégiai kapcsolatok rendszere, úgy a nyolcvanas évek kezdeti nyugati nyitásától egészén a határnyitásig a magyar-német kapcsolatok kínálták a legtöbb lehetőséget a magyarországi belső reformfolyamatok külső pénzügyi, gazdasági és politikai alátámasztására és az Európai Közösség irányába kibontakozott útkeresés politikája számára. Horváth István ebben a relációban - hol a háttérben, hol az események frontvonalán - építette fel azt a kapcsolati hálózatot, amelyben a Német Szövetségi Köztársaság a reformok érdekében mindig késznek bizonyult Magyarország pénzügyi és gazdasági támogatására, anélkül, hogy a közvetlen beavatkozás látszatát keltve a támogatást a reformoktól tette volna függővé.

Egy igazi diplomatának mindig "két asztalon", a kül- és belpolitika területén egyidejűleg kell "játszania", mi több, a politika, a gazdaság és a társadalom különböző területein, s ez a nyolcvanas években sem volt másképp.

A kötet interjúformában tekinti át Horvát István nézőpontjából az akkori - ma már történelmi léptékűnek tekinthető - politikát és a politikai személyiségek világát, a politikai és diplomáciai kezdeményezések útvesztőit, a "külső" kapcsolatépítés és a belső, otthoni "szövetségesi koalíciók" bonyolult viszonyát.

A kötet három része, az interjú, a politikai dokumentumok, valamint a korabeli fényképek gyűjteménye inspiráló környezetet teremtenek a továbbgondolásra, nem a kortörténet hivatáso művelői, hanem minden érdeklődő számára." (Dr. Kiss J. László egyetemi tanár)