Nincs engedélyezve a javascript.
/
Black Friday - Mesejó hangulatjavító - oldalsó
Black Friday - 2020 ajándéka! - oldalsó
Könyvszalonok
/
Eldorado music

Főkategóriák

Ajándékkönyvek
Ajándéktárgyak
Albumok
Egészség, életmód
Ezotéria
Fitness-Életmód
Folyóiratok, magazinok
Gasztronómia
Gasztronómiai
Gazdaság, üzlet
Gyerek / Mese
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Hangoskönyv
Hangoskönyvek
Hobbi, szabadidő
Idegen nyelvű könyvek
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Ismeretterjesztő
Játékok
Kulturális
Mese
Műszaki könyvek
Művészetek
Naptárak, kalendáriumok
Népzene
Nyelvkönyvek, szótárak
Oktató
Olvasási kellék
Papír, írószer
Publicisztika
Regény
Rock / Pop
Sport
Szórakozás
Tankönyvek
Társadalom- és humántudomány
Térképek
Természet- és alkalmazott tudomány
Történelem
Utazás
Ünnepi
Vallás
Zenei

Akciós könyveink árkategória szerint

0 - 499 Ft
500 - 999 Ft
1 000 - 1 499 Ft
1 500 - 1 999 Ft
2 000 - 2 999 Ft
3 000 - 4 999 Ft
5 000 Ft felett

Akciós könyveink engedmény szerint

21 - 30 %
31 - 40 %
41 - 50 %
51 - 60 %
61 - 70 %
71 - 80 %
81 - 90 %
91 % felett

Hírlevél feliratkozás

És értesülj mindenről elsőkézből

A Gérecz-hagyaték
Raktári kód:
750900
ISBN:
6158056106
EAN:
9786158056106
Megjelenés:
2016.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
272
Méret [mm]:
117 x 200 x 15
Tömeg [g]:
270

A Gérecz-hagyaték

Előmunkálatok a nagymonográfiához

3 000 Ft
Szállítás:
1-10 munkanap
Készleten
Polcra

"Apám és Gérecz Attila egy időben, ám más-más helyszíneken raboskodtak politikai fogolyként Rákosi börtöneiben. Apám elbeszélései meghatározó élményt jelentettek számomra, ezért is válhatott kedvenc költőmmé e kedves vagány, aki A Dunát átúszva szökik meg a váci börtönből, és fegyverrel rohan az utcán ötvenhat őszén.

Verseiről gyermekkoromban nem eshetett szó. Felnőttként azonban nem hagy nyugodni Gérecz Attila. Vízmérnökként rendszeresen megfordulok életének Duna-parti helyszínein, Vácott és szülőhelyén, Dunakeszin. Régóta olvasom életművét, kutatom rövid, ám mozgalmas és sok ponton rejtélyes életét, bújom a levéltárakban a rendőrségi és peranyagokat. Munkámhoz nélkülözhetetlen segítség és kútfő volt H. Drechsel Mária, az ifjúkori kedves.

Christine Gerecz személyében mosolygott rám a szerencse idén tavasszal: Attila svájci sógornője rendelkezésemre bocsátotta a családi hagyaték egy részét, mely már első áttekintésre is revelációként hatott. Ezek az élmények hívták életre e könyvet, összegzendő eddigi tapasztalataimat. Reményeim szerint mostani munkám majd alapul szolgál a nagyszerű művészt és hatvan éve hősi halált halt szabadságharcost bemutató nagymonográfiához, amely azonban a hagyaték összegyűjtése és teljes feldolgozása, a még élő tanúk felkutatása és meghallgatása, valamint az életmű kritikai kiadása után születhet csak meg. Ezzel végre birtokba vehető lesz a "Gérecz-hagyaték"." (Hajnal Géza)"Hagyatékom

Kis versek. Szállongó pernyéi

egy bús, halottas fáklyafénynek.

Kis ideig majd fenn lebegnek,

minthogyha foltjai lennének

a szeplőt hányt, közönyös égnek...

(Vác, 1954. dec. Éhségsztrájkom 5.-ik napján)" (Gérecz Attila)Gérecz Attila költő és szabadságharcos rövid, ám mozgalmas életét (1929-1956) évtizedekig hallgatás övezte, így az utókor sok félreértést, téves adatot és legendaszerűen homályos ismeretet örökölt róla. Már huszonegy évesen börtönbe kerül politikai fogolyként. Vácról a Dunát átúszva sikerül megszöknie '54 tavaszán, elkapják; majd újra lecsukják. A forradalmárok szabadják ki '56 őszén, egy hétre rá teríteti le egy szovjet tank géppuskasorozata a pesti utcán, huszonhét évesen. A váci börtönben, a "Füveskertiek" költőcsoportjában érlelődött költői életműve. Ennek vizsgálatát, értelmezését és életrajzának tüzetes rekonstruálását tűzte ki Hajnal Géza, felkutatva a levéltárak rendőrségi és peranyagait, titkosszolgálati iratait, kérdezve a még élő kortársakat, kutatva a svájci Gérecz-hagyatékot és minden fellelhető forrást.Hajnal Géza (1967) író, hidrogeológus, a BME docense. Budapesten él. Legutóbbi kötete: Ördögárok (drámák, Kortárs Kiadó, 2016).