Nincs engedélyezve a javascript.
Hogyan vegyük rá gyermekeinket, hogy a téli szünetben (is) olvassanak?

Hogyan vegyük rá gyermekeinket, hogy a téli szünetben (is) olvassanak?

december 25.
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai

Gyermekünk életében az olvasás hiányát számos külső és belső körülmény és tényező tudja befolyásolni. Ilyen lehet például az egy évtizede rohamosan elterjedő mobiltelefonok és táblagépek jelenléte, amelyek ma már rendkívül sok kisgyermek kezében megtalálhatók. Ez adódhat a szülői gondviselés felelőtlenségéből, valamint egy könnyebb és kényelmesebb figyelemlekötési stratégiából. A szülői megoldást félretéve, az eredmény általában hasonló a gyerekek esetében. Más ütemben, illetve lassabban fejlődnek képességeik, bezárkóznak az újonnan felfedezett virtuális világukba, rosszabb esetben pedig olyan tartalmakkal találkozhatnak, amelyek tudat alatti kihatással vannak gondolkodásukra. Innentől kezdve szokásaik kialakítása ezen belső tényezők függésében valósul meg. Ám mint sok más helyzetet, ugyanúgy az olvasás iránti hozzáállást is meg lehet változtatni és kedvelt szabadidős tevékenységgé varázsolni. A megoldásban szeretnénk, ha egy szülő sem maradna egyedül, így cikkünkben tippek és trükkök után kutattunk, amelyek segítenek gyermekünket rávenni az olvasásra.

img_6051.jpg

Legyen könnyed és szórakoztató, mintsem információdús

Egy könyv választásánál érdemes figyelembe venni, hogy gyermekünket sokkal könnyebben leköti egy olyan olvasmány, amely teli van izgalmas kalandokkal, színekkel és illusztrációkkal, mint egy információkat átadó, nehezebben olvasható könyv. Az interaktív elemeket, például felemelhető lapokat, kitapintható mintákat tartalmazó könyv elmeríti a gyerekeket az olvasásban és elvonatkoztatja őket attól a gondolattól, hogy az olvasás unalmas. Akár arra is ösztönözhetjük gyermekünket, hogy keressen egy olyan könyvet, amelyből általa kedvelt mese, film vagy televíziós program készült, hiszen ezáltal az érdeklődését a képernyőn túlra is kiterjeszthetjük. Továbbá az is fontos, hogy az olvasott és látott élményeket megbeszéljük vele, és ráébresszük a könyv rejtett csodáira.

img_9022.jpg

Éljünk a technológiai lehetőségekkel

Az elektronikus eszközökön, mint például az e-bookon történő olvasás ösztönző erővel bír a gyermekek olvasásba való bevonására. Ezek a példányok nemcsak hogy olcsóbbak, mint a hagyományos könyvek, de számos funkciót is magukban hordoznak. Vékonyabbak, mint lapozgató társaik, így kényelmes megoldást nyújthatnak. Továbbá könnyedén állítható a szöveg betűmérete, valamint a szöveg audio formátumban való meghallgatása.

tablet_near_pile_books.jpg

Mutassuk meg nekik a könyvtár birodalmát

A könyvtár az egyik legjobb hely arra, hogy gyermekünk megtalálja azt a könyvet, ami számára érdekes lehet, mindezt pedig egy csendes és biztonságos környezetben teheti, ahol más gyerekekkel is találkozhat. Rendszeres könyvtárba járás esetén lépésről lépésre és könyvről könyvre fedezheti fel a könyvek által nyújtott megnyugvást, és egy olyan világot, amelyben szívesen képzelheti el magát.

Olvassunk együtt gyermekeinkkel mindennap

A rendszeres olvasás elengedhetetlen a hatékony olvasási szokás kialakításához, melyben nekünk, szülőknek is nagy szerepe van. Fontos, hogy a gyermekünkkel együtt töltött idő egy részét közös olvasásra fordítsuk, amiről aztán beszélgetünk is vele. Az olvasás közben az ismeretlen szavak jelentésére vagy a történet tanulságára próbáljuk meg azonnali válasz helyett rávezetni őket, hogy saját maguk tudják megfogalmazni gondolataikat, és megértsék, amit olvasnak.

mother_daughter_reading_book.jpg

Váltsuk valóra az olvasottakat

Itt nem kell ám nagy dologra gondolni. A történet más kontextusban való újraélése gyermekünk számára is izgalmas és tanulságos lehet. Építsük meg például a történet helyszínét legódarabkákból, mintázzunk a szereplőkről gyurmafigurákat, rajzoljunk le egy jelenetet a kedvenc könyvünkből, vagy otthoni színházi előadás formájában alkossuk újra őket gyermekeinkkel. Ezekkel biztosan maradandó élményt lopunk gyermekünk szívébe, és legközelebb már rá sem kell őket venni az olvasásra, hiszen maguktól fognak majd bele.