Nincs engedélyezve a javascript.
Ezek a 2023-as év legszebb könyvtárai és könyvesboltjai

Ezek a 2023-as év legszebb könyvtárai és könyvesboltjai

február 28.
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai

A könyvtárak azok a helyszínek, melyeket nemcsak az olvasás szerelmeseinek érdemes meglátogatni, hanem bárkinek, akit kicsit is érdekelnek a különböző kultúrákban rejlő sajátosságok. Nincs két egyforma könyvtár, és ahogy csatangolunk a világban, észrevehetjük, hogy mindegyik valami más miatt képes számunkra újdonságot mutatni.

A könyveket nemcsak olvasni szeretjük, de megvenni is, sőt a hozzájuk kapcsolódó helyszínek is meg tudják dobogtatni a szívünket. A könyvesboltok, mint a különlegesebbnél különlegesebb művek bölcsői, ahová ha belépünk, már tudjuk is, ízlésünk szerint merre szeretnénk elindulni, pont, mintha otthon lennénk. Kedvünkre válogathatunk a legújabb és legkedveltebb kötetek között, vagy éppen felkereshetjük a klasszikusokat is a polcokon. Most biztosan mindenkiben felmerült a kérdés: Vajon mely könyvesboltok és könyvtárak a legszebbek, ahova érdemes ellátogatni? Hosszas és aprólékos kutatómunkát követően egy egész listát állított össze a világ legnagyobb könyvimádó közössége e kérdés megválaszolására, amit mintegy 150 000 ember véleménye támasztott alá.

A legszebb könyvtárak harmadik helyén ragyog a Rio de Janeiróban található Királyi Portugál Olvasói Kabinet, amely mindazon túl, hogy Portugália után a legnagyobb portugál könyvgyűjteményt tartogatja látogatói számára, még a neogótika esztétikáját is magára öltötte.

portugal_kiralyi_olvasoterem_06.jpg

Ha már szépségről, rendezettségről és esztétikáról van szó, a franciák is versenybe szálltak, méghozzá a párizsi Bourbon-palotában található Francia Nemzetgyűlés Könyvtárával. Már megépítése is olyan neves események köszönhető, mint a francia forradalom, így nem meglepő, hogy minden egyes falnak és polcnak mesélnivalója van, akárcsak az itt megtalálható könyveknek. Ma már mint a demokrácia egy jelentős szimbóluma tündököl és mutat tükröt Franciaország gazdag politikai és kulturális örökségéről.

mafra_palota_konyvtara_01.jpg

Ha igazán romantizálni szeretnéd a könyvtárak szépségét, nincs jobb választás, mint Írország fővárosa, Dublin. A Trinity College Library 1592-ben készült el, és mai napig hatalmas látványosságnak számít, amit az is mutat, hogy 2023-ban a hosszú szobája, amely 200 000 öreg könyvnek ad otthont, megnyerte a világ legszebb könyvtára címet. A 9. századhoz visszavezethető evangéliumi kézirat, „Kells könyve” is itt található, ami még értékesebbé teszi a helyszínt.

the_long_room_trinity_college_library_27.jpg

Az előzőekhez képest egy igencsak fiatalnak mondható, 2017-es építésű könyvesbolt számít a harmadik legszebbnek a világon; név szerint a Kínában található Dujiangyuan Zhongshuge, vagy hívhatnánk „The EYE”-nak is. A helyszín futurisztikusságából adódóan azt az érzést kelti a látogatóban, mintha egy sci-fi-történetbe lépne be. A teraszos könyvespolcok és a lépcsőzetes átrium között sétálgatva egyik percről másikra ámulhatunk, hogy mekkora meglepetéseket tartogathat egy „egyszerű” könyvesbolt.

kina.jpg

Szintén nagy látogatottságnak örvend a lista második helyén szereplő Shakespeare & Co., ami Párizsban a Szajna partján tündököl. Találkozhatunk Hemingway és Fitzgerald alkotásaival egyaránt, és közben még helyünk is akad az olvasmányokba merülni egy-egy rejtett zug ölelésében.

shake_and_co-1.jpg

A lista élén ismét egy portugál kulturális csodát találhatunk, a Portóban található Livraria Lellót. Azt rebesgetik, hogy a Harry Potter-hangulatot felidéző könyvesbolt J. K. Rowling-nak ihletet nyújtó helyszín volt a híres sorozat megalkotása közben.

livraria_lello.jpg

Akár kirándulni mész, akár bepillantást szeretnél a helyi látványosságokba, esetleg elolvasni egy jó történetet, vagy kilépni a mindennapokból, az előbb említett helyek biztosan életre szóló emlékként fognak szolgálni. Még az is lehet, hogy annyira nagy hatással lesznek rád, hogy ihletet kapsz egy világsikerű könyv megírására, pont, mint J. K. Rowling.