Nincs engedélyezve a javascript.
Egy friss felmérés szerint a Booker-díj jelenleg a legfontosabb irodalmi elismerés
Hír

Egy friss felmérés szerint a Booker-díj jelenleg a legfontosabb irodalmi elismerés

2022. január 16.
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai

A Nielsen Book által végzett nemzetközi felmérés, amelyet eredetileg 2020 nyarán végeztek el, majd 2021 nyarán megismételtek, mindkét alkalommal azt az eredményt hozta, miszerint a kiadók, írók, könyvkereskedők és a média képviselői jelenleg a Booker-díjat tartják a legfontosabb irodalmi díjnak. A Booker mellett a Pulitzert is a legismertebb irodalmi díjak közé sorolták. Ezeket az Egyesült Királyságban a Costa, a British Book Awards és a Women’s Prize For Fiction, az Egyesült Államokban pedig az amerikai Nemzeti Könyvdíj és a Newbery Prizes követi.

Nemzetközi viszonylatban szintén a Booker végzett az első helyen.

A Nielsen kutatása azt is megállapította, hogy egy díj megítélésekor az eladásokra gyakorolt potenciális hatás a legfontosabb tényező, szemben a hazai vagy nemzetközi státusszal. Ez a különbség 2020 és 2021 között növekedett – ennek nagy valószínűséggel az az oka, hogy a világjárvány miatt az eladási számok még fontosabbá váltak. A Nielsen kutatása egyébként egy meg nem nevezett nemzetközi irodalmi díj megbízásából készült.

A Booker-díj az angol nyelvterület vezető irodalmi díja, amellyel több mint öt évtizede ismerik el a kiemelkedő szépirodalmi műveket.

A díjat minden évben az adott év legjobb olyan angol nyelvű regényének ítéli oda a szakmai zsűri, amelyet az Egyesült Királyságban vagy Írországban adtak ki. A nyertes 50 000 fontot, hat további kiválasztott szerző fejenként 2500 font jutalmat kap. Mind a nyertes, mind a kiválasztott szerzők számára garantált a globális olvasóközönség, és a díjkiosztót követően a könyveladások drámai növekedésére számíthatnak. 2021-ben Damon Galgut dél-afrikai regény- és drámaíró nyerte el The Promise című regényével. Ízelítő a Moobius Booker-díjas könyvkínálatából:

Az 1993-as Booker-díj nyertese: Roddy Doyle: Paddy Clarke, hahaha

PADDY CLARKE, HAHAHA

PADDY CLARKE, HAHAHA

RODDY DOYLE
EURÓPA KÖNYVKIADÓ, 2020.
1968-at írunk. Paddy Clarke tízéves, és dúl benne a felfedezés vágya. Olyan mohón olvas, ahogy csak gyerekek tudnak, és úgy gyűjti a tényeket, mint a felnőttek az ősz hajszálakat és a parkolójegyeket. Vadóc barátaival focizik, kovbojosat játszik, Barrytown-szerte belekarcolja a nevét a száradó betonba, gyújtogat.

2013: Eleanor Catton: A fényességek

A FÉNYESSÉGEK

A FÉNYESSÉGEK

ELENOR CATTON
EURÓPA KÖNYVKIADÓ, 2016.
Az elmúlt évek legnagyobb új-zélandi könyvsikere - a szerző a Booker-díj történetének legfiatalabb díjazottja.Eleanor Catton fordulatos, hömpölygő története kerek százötven évvel ezelőtt, az új-zélandi aranyláz idején játszódik, a szigetek legtávolabbi csücskében, ahol szövevényes bűnügyre derül fény.

2015: Marlon James: A Brief History of Seven Killings

A szerzőtől hamarosan az Alexandra Kiadó gondozásában jelenik meg a hatalmas nemzetközi sikernek örvendő Fekete párduc, vörös farkas című kötet:

FEKETE LEOPÁRD, VÖRÖS FARKAS

FEKETE LEOPÁRD, VÖRÖS FARKAS

MARLON JAMES
ALEXANDRA KIADÓ, 2022.
„A gyermek halott. Ezenfelül nincs mit tudni.” - indul Marlon James monumentális fantasyregénye, hogy aztán félezer oldalon át regélje el az említett gyermek utáni kutatás részleteit, egy a megszokott fantasyuniverzumoktól merőben elütő világba vetve az olvasót.

2019: Bernardine Evaristo: A lány, a nő, a többiek

A LÁNY, A NŐ, A TÖBBIEK

A LÁNY, A NŐ, A TÖBBIEK

BERNARDINE EVARISTO
EURÓPA KÖNYVKIADÓ, 2021.
A lány, a nő, a többiek a kortárs brit nők egymással összefonódó közösségének megindító és reményteli története, és a jelenkori Nagy-Britannia egyszerre szórakoztató és megrázó tablóképe.A sokhangú regény tizenkét szereplője nagyon eltérő életet él: Amma leszbikus színházi rendező éppen élete nagy lehetőségére, darabjának premierjére készül a Nemzeti Színházban; régi barátja, Shirley tanár, több évtizedes munka után is london egyik pénzhiányos iskolájában rekedt, egyik volt hallgatója, Carole mégis sikeres befektetési bankár lesz. Bummi takarítóként dolgozik, és nyilvánvaló eredményei ellenére aggódik, hogy lánya végképp elszakítja nigériai gyökereit. Az észak-angliai tanyán élő 93 éves GG viszont nehezen lép túl a múlt árnyékán. Míg LaTisha a három különböző férfitól származó gyerekének keresi a megfelelő apát, Megan a nemi identitásában bizonytalan, és a közösségi médiában próbál válaszokat találni. Csupa felejthetetlen karakter, akik számos ponton keresztezik egymás életét, a rokonságban, szomszédságban, vagy éppenséggel a különböző problémákban, a szexualitástól a társadalmi helyzetig.Evaristo rendkívüli érzékenységgel mutatja meg egy emberi élet sokféleségét, sokszínűségét és hogy senki nem fekete-fehér – még akkor sem, ha azt történetesen mi gondoljuk annak. Azokra a dolgokra emlékeztet bennünket, amik összekötnek minket az ismerőseinkkel és a szomszédainkkal, még azokban az időkben is, amikor arra biztatnak bennünket, hogy inkább forduljunk el egymástól.