Nincs engedélyezve a javascript.

Főkategóriák

Ajándékkönyvek
Ajándéktárgyak
Albumok
Egészség, életmód
Évkönyv
Ezotéria
Fitness-Életmód
Folyóiratok, magazinok
Gasztronómia
Gasztronómiai
Gazdaság, üzlet
Gyerek / Mese
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Hangoskönyv
Hangoskönyvek
Hobbi, szabadidő
Idegen nyelvű könyvek
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Ismeretterjesztő
Játékok
Kulturális
Műszaki könyvek
Művészetek
Naptárak, kalendáriumok
Népzene
Nyelvkönyvek, szótárak
Oktató
Olvasási kellék
Papír, írószer
Publicisztika
Regény
Rock / Pop
Sport
Szórakozás
Tankönyvek
Társadalom- és humántudomány
Térképek
Természet- és alkalmazott tudomány
Történelem
Utazás
Ünnepi
Vallás
Zenei
/
Könyvszalonok
Eldorado music

Hírlevél feliratkozás

És értesülj mindenről elsőkézből

Törökvész
Raktári kód:
727735
ISBN:
9789639232891
EAN:
9789639232891
Megjelenés:
2015.
Kötésmód:
cérnafűzött kötött
Oldalszám:
48
Méret [mm]:
232 x 301 x 9
Tömeg [g]:
530

Törökvész

Magyarország története 1526-1686

2 490 Ft
Szállítás:
1-10 munkanap
Készleten
Polcra

A három részre szakadt ország.

A mohácsi katasztrófa után a rendek Szapolyai János erdélyi vajdát és az osztrák főherceget, I. Ferdinándot is magyar királlyá koronázták. A váradi béke véget vetett ugyan az évtizedes belháborúnak, de miután a szultán 1541-ben csellel elfoglalta Budát, elkerülhetetlenül bekövetkezett a Magyar Királyság három részre szakadása. Középső területein, a Hódoltságban másfél évszázadra a török rendezkedett be, nyugati karéját a Habsburgok kormányozták, keleten pedig idővel új utódállam született, az Erdélyi Fejedelemség.Várháborúk kora.

1552 nyarán újra janicsárok csizmái taposták a magyar földet. Elveszett Veszprém, a leomló falak közt lelték halálukat Drégely hős védői, Szolnokot és Temesvárt idegen zsoldosok gyávasága juttatta a hódítók kezére. Ám egy "rozzant akol", ahogy az elbizakodott pasák Eger várát nevezték, élén Dobó Istvánnal, megálljt parancsolt az óriási oszmán túlerőnek. Másfél évtizeddel később, 1566-ban Szigetvár hős kapitánya, Zrínyi Miklós késztette megtorpanásra a még egyszer, utoljára Bécs ellen vonuló agg Szulejmánt.Virágzó "Tündérkert".

Török fegyverek segítették trónra, és eleinte még "Mohamedán Gábornak" gúnyolták, mégis Erdély legnagyobb fejedelme lett. Bethlen Gábor a zűrzavaros évek után békességet teremtett, rendbe szedte a szétzilálódott gazdaságot, megtöltötte a kincstárt, bőkezűen támogatta a tudományokat és a művészeteket. Ütőképes haderejével 1619-ben bekapcsolódott a harmincéves háborúba, csapatai elfoglalták Pozsonyt, és egészen Bécsig nyomultak. Az ország egyesítésére tett kísérletei azonban nem jártak sikerrel.Az utolsó budai pasa.

A Szent Liga seregei hosszú, véres ostrom végén, 1686. szeptember 2-án visszafoglalták a magyar királyok egykori székvárosát, az utolsó budai pasa karddal a kezében halt hősi halt. A diadal hírére örömmámorban úszott Európa, és egy bő évtized elteltével a szövetséges hadak örökre kiűzték Magyarország földjéről az oszmánokat.