Nincs engedélyezve a javascript.

Főkategóriák

Ajándékkönyvek
Albumok
Egészség, életmód
Ezotéria
Folyóiratok, magazinok
Gasztronómia
Gazdaság, üzlet
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Hangoskönyvek
Hobbi, szabadidõ
Idegen nyelvû könyvek
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Mûszaki könyvek
Mûvészetek
Naptárak, kalendáriumok
Nyelvkönyvek, szótárak
Publicisztika
Regény
Sport
Szórakozás
Tankönyvek
Társadalom- és humántudomány
Térképek
Természet- és alkalmazott tudomány
Történelem
Utazás
Vallás
/
Könyvszalonok
Eldorado music
Temesvár
Raktári kód:
727513
ISBN:
6068156439
EAN:
9786068156439
Megjelenés:
2013.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
340
Méret [mm]:
165 x 235 x 20
Tömeg [g]:
560

Temesvár

A romániai forradalom kitörésének valódi története

3 910 Ft
Eredeti ár:
4 600 Ft
Megtakarítás:
15 %
Nem rendelhető
Polcra

Kelet-Európában a kommunizmus bukása jóformán halálos áldozatok nélkül zajlott - kivéve Romániát, ahol a tíz napon át tartó véres utcai harcokban több mint 1100-an vesztették életüket. Szőczi Árpád díjnyertes kanadai újságíró interjút készített mindazokkal, akik harcoltak Nicolae Ceausescu román diktátor ellen. A szerző alapos kutatásokat végzett az egykori román titkosrendőrség, a Securitate bukaresti irattárában, valamint a magyar titkosszolgálat archívumaiban is. Ennek az éveken át tartó tényfeltáró munkának az eredménye ez a könyv, amely ügynökökről, kémekről, titkos küldetésekről rántja le a leplet. A napvilágra került összefüggések teljességgel új megvilágításba helyezik mindazt, amit a romániai rendszerváltásról eddig tudtunk. És még valami: Szőczi Árpád személyesen is érintett volt az események alakulásában.Egyre kritikusabbá vált a helyzete Tőkés Lászlónak, a legismertebb romániai ellenzékinek. A temesvári református lelkész hétről hétre népes gyülekezet előtt beszélt az országban tapasztalható elviselhetetlen életkörülményekről és a rettegett román titkosrendőrség, a Securitate terrorjáról.

A diktatúrával való ilyen nyílt szembeszegülés példa nélküli volt Romániában. A renitenst sürgősen el kellett hallgattatni. Ám a hatalomnak elővigyázatosnak kellett lennie, hiszen nyugaton is figyelemmel követték a lelkipásztor sorsát.

Az események drámai fordulatot vettek, amikor egy észak-amerikai magyar emigráns csoport két kanadait küldött Temesvárra, hogy videóinterjút készítsenek Tőkéssel. A dátum 1989. március 20.

A titokban leforgatott interjúnak végzetes következményei lettek - mind a lelkész, mind az egész ország számára.