Leírás
A kötet egy eddig még nem publikált 17-18. századi receptgyűjteményt ad közre, amely a gasztronómiatörténet, életmódtörténet, művelődéstörténet mellett betekintést enged a gyógyítás és gyógyszerkészítés történetébe is. A könyvben olvasható 358 recept sütemények, egyéb desszertek, kompótok, lekvárok, likőrök elkészítési módját, valamint gyógyászati célra is alkalmas, különféle kúrákra felhasználható főzetek leírását tartalmazza.Az eredeti recepteskönyv tulajdonosa, Pekry Erzsébet főrangú erdélyi család leszármazottja. Édesatyja a nagy közismertségnek örvendő, Pekry Lőrinc kuruc tábornagy, édesanyja pedig az állhatatosságáról és kegyességéről ismert Petrőczy Kata Szidónia költőnő volt. Pekry Erzsébet könyvecskéje leányágon öröklődött tovább. Az ebben lévő receptek szerint készítették az ételeket, süteményeket, befőtteket, lekvárokat, gyógyfőzeteket a rokon Radák, Rhédey, Bethlen, Teleki, Kemény családok konyháin. A szerkesztők az eredeti szöveget modernizált átírásban közlik, magyarázatokkal, s a gyakori alapanyagok és a régi mértékegységek meghatározását tartalmazó kislexikonnal. A recepteket bevezető tanulmány a recepteskönyv tulajdonosáról, családjáról is közöl információkat, valamint a receptleírások jellemzőit, csoportosítását, alapanyagait, készítésmódját, a gyógyreceptek esetében a betegségek és készítmények típusait is bemutatja.