Nincs engedélyezve a javascript.

Főkategóriák

Ajándékkönyvek
Ajándéktárgyak
Albumok
Egészség, életmód
Ezotéria
Fitness-Életmód
Folyóiratok, magazinok
Gasztronómia
Gasztronómiai
Gazdaság, üzlet
Gyerek / Mese
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Hangoskönyv
Hangoskönyvek
Hobbi, szabadidő
Idegen nyelvű könyvek
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Ismeretterjesztő
Játékok
Kulturális
Műszaki könyvek
Művészetek
Naptárak, kalendáriumok
Népzene
Nyelvkönyvek, szótárak
Oktató
Olvasási kellék
Papír, írószer
Publicisztika
Regény
Rock / Pop
Sport
Szórakozás
Tankönyvek
Társadalom- és humántudomány
Térképek
Természet- és alkalmazott tudomány
Történelem
Utazás
Ünnepi
Vallás
Zenei
/
Könyvszalonok
Eldorado music

Hírlevél feliratkozás

És értesülj mindenről elsőkézből

A megadott adataim kezeléséhez hozzájárulok, az
foglaltakat elfogadom.
Rokonom, Petőfi
Raktári kód:
750851
ISBN:
6158048316
EAN:
9786158048316
Megjelenés:
2016.
Kötésmód:
cérnafűzött kötött, védőborítóval
Oldalszám:
212
Méret [mm]:
143 x 206 x 19
Tömeg [g]:
420
3 230 Ft
Eredeti ár:
3 800 Ft
Megtakarítás:
15 %
Nem rendelhető
Polcra

Ugyan Petőfi Sándornak nincs egyenesági leszármazottja, édesanyja, Hrúz Mária, és édesapja, Petrovics István testvéreinek utódai viszont mindmáig köztünk élnek. Közéjük tartozik például Andrásfalvy Bertalan néprajztudós, illetve Hankiss Elemér szociológus is rokonnak tudhatta magát.

Hihetetlenül érdekes élettörténeteket tárnak fel a hajdani anyakönyvek, a levéltári dokumentumok, a családi fényképek, melyeket a szerző hosszú éveken át tartó búvárkodással és nyomozással kutatott fel. Legendák és tények váltják egymást: a kerepesi Hrúz Ádám kocsmájában állítólag Sisi és Ferenc József is megfordult; a bólyi Petrovicsok számára nem kétséges a költő felmenőinek nemesi származása; a Petőváry család legfiatalabb, magyar-japán szülőktől származó tagja Tokióban él; nem csak unokatestvéri, hanem baráti viszony is volt Petőfi és Orlai Petrics Soma közt; és ennyi idő távlatából arra is fény derül, ki vette nevére a szabadszállási Herpai Zsuzsanna bábaasszony házasságon kívül született lányait és hol lehet az a porcelán bögre, amelyből Petőfi Zoltánka is ivott.

Ebben a családtörténeti összefoglalóban Petőfi rokonságáról sok olyan részlet megelevenedik, melyekről a köztünk élő oldalági leszármazottaknak sem volt tudomása. Mindezeken túl a szerző közreadja a Hrúzok és a Petrovicsok családfáját, melyet a rendelkezésére álló adatok alapján készített el. A könyvben mintegy száz fotográfia is szerepel az irodalomtörténetbe bevonult família tagjairól."Nekem ugyan nincs egyenesági leszármazottam, hiszen Zoltán fiamnak nem volt utódja, de apám sé anyám testvérei révén oldalágon sok rokonunk él még ma is. Nagyon izgalmasak a családtörténetek, számomra is tartogatnak meglepetéseket. Döbbenettel értesültem, írástudatlan nagynéném, Hrúz Anna esetéről, hogy kezet emelt rá a lánya, és kitessékelte a házából. Másik szabadszállási rokonom, Herpai Zsuzsanna bábaasszony három gyereket szült házasságon kívül, második férje, Baky József mindet a nevére vette.

Atyám öccse, Petrovics János feleségének gúnárjai egyszer végzetes galibát okoztak: szomszédasszonya portája előtt legelésztek, s hirtelen összekaptak. A hangoskodásra kiszaladtak az utcára, a szomszéd ütlegelni kezdte a gúnárokat, Petrivicsné meg a könyökével úgy mellbe vágta, hogy az asszony menten meghalt. Szívesebben emlékszem azon pillanatokra, amikor kerepesi rokonaimnál jártam, például nagybátyám, Hrúz Ádám fiának csárdájában, ahol megfordult Erzsébet királyné és Ferenc József császár is. Elszomorodom, mikor unokahúgom, Hrúz Margit sanyarú sorsára gondolok, még rendes lakása sem volt. Unokaöcsém, Hrúz Dezső is sokat nélkülözött, egy amerikai újság is megírta.

Meglepődtem, hogy a szociológus Hankiss Elemérrel és a néprajztudós Andrásfalvy Bertalannal oldalági rokonságban vagyok, de örülök, a százéves Varga Éva néninek is, aki nagyapám testvére, Hrúz Anna házassága révén került az Esztergály családba. A lelkész fia, Esztergály Mihály az unokatestvérem, az aszódi gimnáziumban egy osztállyal lejjebb járt tőlem. Másik unokatestvérem, Orlai Petrics Somával mezőberényi látogatásaim során számtalan kalandot éltünk át együtt, többször megfestette portrémat.

Kecskeméten elemi iskolásként anyám unokatestvére, Hrúz Mihály fogadott be otthonába, legtöbbet Erzsébet foglalkozott velem, Vicskónak becézett. Feszült figyelemmel követem a Petrovics/Petőváry familia tagjainak élettörténetét, köztük a Tokióban élő Etele Ashatóét, kinek apja az én apám testvére, Petrovics János leszármazottja, anyja pedig japán. Hogy mandulaszemű Petőfi is születik valaha, azt sose gondoltam volna.

Petőfi Sándor" (részlet a könyvből)