Nincs engedélyezve a javascript.
/
Könyvszalonok
/
Eldorado music

Főkategóriák

Ajándékkönyvek
Albumok
Egészség, életmód
Ezotéria
Fitness-Életmód
Folyóiratok, magazinok
Gasztronómia
Gasztronómiai
Gazdaság, üzlet
Gyerek / Mese
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Hangoskönyv
Hangoskönyvek
Hobbi, szabadidő
Idegen nyelvű könyvek
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Ismeretterjesztő
Játékok
Kulturális
Mese
Műszaki könyvek
Művészetek
Naptárak, kalendáriumok
Népzene
Nyelvkönyvek, szótárak
Oktató
Olvasási kellék
Papír, írószer
Publicisztika
Regény
Rock / Pop
Sport
Szórakozás
Tankönyvek
Társadalom- és humántudomány
Térképek
Természet- és alkalmazott tudomány
Történelem
Utazás
Ünnepi
Vallás
Zenei

Akciós könyveink árkategória szerint

0 - 499 Ft
500 - 999 Ft
1 000 - 1 499 Ft
1 500 - 1 999 Ft
2 000 - 2 999 Ft
3 000 - 4 999 Ft
5 000 Ft felett

Akciós könyveink engedmény szerint

21 - 30 %
31 - 40 %
41 - 50 %
51 - 60 %
61 - 70 %
71 - 80 %
81 - 90 %
91 % felett

Hírlevél feliratkozás

És értesülj mindenről elsőkézből

Öregmama történetei
Raktári kód:
750295
ISBN:
6155584343
EAN:
9786155584343
Eredeti megnevezés:
Povestirile mameibătrîne
Megjelenés:
2016.
Kötésmód:
ragasztott kartonált
Oldalszám:
384
Méret [mm]:
144 x 190 x 21
Tömeg [g]:
490
3 490 Ft
Szállítás:
1-10 munkanap
Készleten
Polcra

Az eldugott kalotaszegi falu, Petra, a nagyvárad-kolozsvári főúttól balra, Feketetó és Sztána szomszédságában fekszik. Ide látogat éveken át Kolozsvárról Radu, és Öregmama unokája, Ditta. Az egyszerű vizitek azonban nem másról szólnak, mint történetmesélésről, időutazásról a falu múlltjában: a boszorkányos-mézes csábítások és a feketetetói városok forgataga, a szülői ígérgetésekben fogant, jéghideg érdekházasságok elfagyott évtizedeinek sötét titka, a mindig pálinkaszagú háziurak férfiatlan-erőtlen kocsmai nagyotmondása s a mögöttük szeretőt tartó, de pironkodó asszonyságok frivol-erotikus vágyálma, az ösztönök, a vallás, a szokásjog és a kántor asszony vélt nemtudásából kirajzolódó igazság krétaköre. És a háromnapos lakodalom, ez az ördögi karnevál, ahol a Holdat is ellopták. Meg egy véres balta fekete hajszálakkal.

Öregmama tudja, mi történt akkor és azóta. Meséje lenyűgöző, anekdotáiba furfangosan beleszövi olvasmányait, s bár Petra lakói a dombok ölében elbújt aprócska közösség tagjai, Bulgakov vagy Jack London vagy Conan Doyle nem ismeretlen néhányuknál. Főleg öregmamánál nem. És az Umberto Ecó-i kérdés: ki a tettes? Megválaszolása egyre nehezebbnek tűnik. Pedig az a lakodalom az évszázad szeánsza volt, ahol eggyel kevesebben távoztak, mint jöttek...Radu Tuculescu író, dramaturg, műfordító, színházigazgató, televíziós szerkesztő. 1949. január 1-én született Marosvásárhelyen, gyerekkorát Szászrégenben töltötte. A kolozsvári zeneakadémia hegedű szakán végzett, első versei és színházi írásai a '60-as évek derekán jelennek meg. Próza- és drámaíróként a hetvenes években mutatkozik be, később a kolozsvári rádió és tévé munkatársa, valamint a Filharmónia hegedűse. Munkáit magyar, olasz, francia, cseh, szerb és német nyelvre fordították le, megjelent műveinek száma húsz. Fontosabb díjai: kétszeres Év könyve díjas (1995, 2009), háromszor nyerte el a kolozsvári írószövetség díját (1984, 1995, 2005), 1996-ban a Nagyváradi Nemzetközi Könyvszalon különdíjasa. Erdély... Spanyolországban című tévéfilmje a Mediawave különdíját kapta Győrben (1994).

Radu Tuculescu sajátos hangvételt képvisel az úgynevezett nyolcvanasok nemzedékének irodalmában. Jellegzetesen erdélyi író, regényeiben gyermekkorának vidéki és ifjúságának kolozsvári színtereit idézi fel, szereplői életszerű, autentikus figurák, prózáinak világa a mágikus realizmus mestereinek világával rokoníthatók. Mesélőkedve kiapadhatatlan, stílusa élvezetes, szórakoztató. Egyszerű, de nem nélkülözi a kifinomult, meglepő megoldásokat.Az Öregmama történeteit lefordították szerb és francia nyelvre is. A regény a misztikum és a rögvalóság között egyensúlyozó történet. Egy kiöregedő, archaikus kalotaszegi falu életébe enged betekintést egy lenyűgöző központi figura, a nyolcvanas éveiben járó, egyedül élő kalotaszegi asszony, öregmama közvetítésével. Az elbeszélés minduntalan elrugaszkodik a valóság pontos, megkapóan realisztikus leírásától és a fantasztikumba csúszik át. Ezzel tulajdonképpen a főszereplő történetmondási szokásait követi, aki sokat olvas (kedvenc könyve A mester és Margarita), és a vele s a falubeliekkel megtörténtek elmesélésekor gyakran keveri saját emlékeit a könyvekben olvasottakkal.