Nincs engedélyezve a javascript.
/
A Szellemíró Alessandra Torre
Könyvszalonok
/
Eldorado music

Főkategóriák

Ajándékkönyvek
Ajándéktárgyak
Akció
Albumok
Alternatív
Animáció
Blues
BLU-RAY
Bor
Country
Családi
Dance
Disco
Dj
Dokumentum
Dráma
Egészség, életmód
Egyházi zene
Elektronikus
Életrajzi
Ezotéria
Fantasy
Filmzene
Fitness-Életmód
Folyóiratok, magazinok
Funk
Gasztronómia
Gasztronómia
Gazdaság, üzlet
Gengszterfilm
Gyerek / Mese
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Gyermekversek
Gypsy
Háborús
Hangoskönyvek
Hangoskönyvek
Háztartás
Heavy Metal
Hifi, audio
Hobbi, otthon, szabadidő
Horror
Idegen nyelvű könyvek
Ifjúsági
Informatika
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Ismeretterjesztő
Ismeretterjesztő
Játékok
Jazz
Kabaré
Kaland
Katasztrófa
Kávé
Klasszikus
Klasszikus
Komolyzene
Koncert
Kortárs
Könnyűzene
Krimi
Kulturális
Latin
Magyar
Mese
Mobil
Mulatós
Musical / Operett
Műszaki könyvek
Művészetek
Művészfilm
Napjaink, bulvár politika
Naptárak, kalendáriumok
Népzene
New Age
Nyelvkönyvek, szótárak
Oktató
Olvasási kellék
Opera
Őrült ajándékok, dilis kütyük
Papír, írószer
PC CD
Publicisztika
Punk
R&B
Rap / Hip Hop
Regény
Reggae
Relaxáció
Rock / Pop
Romantikus
Ruházat, kiegészítő
Sanzon
Sci-fi
Soul
Sport
Sport, természetjárás
Szórakozás
Táncdal
Tankönyvek
Társadalomtudományok
Tea
Térképek
Természetfilm
Természettudományok
Thriller
Történelem
Történelmi
Trunki - bőröndök, utazási kellékek
Tv-sorozat
Utazás
Ünnepi
Vallás
Vallás
Vígjáték
Világzene
Western
Zenei

Akciós könyveink árkategória szerint

0 - 499 Ft
500 - 999 Ft
1 000 - 1 499 Ft
1 500 - 1 999 Ft
2 000 - 2 999 Ft
3 000 - 4 999 Ft
5 000 Ft felett

Akciós könyveink engedmény szerint

21 - 30 %
31 - 40 %
41 - 50 %
51 - 60 %
61 - 70 %
71 - 80 %
81 - 90 %
91 % felett

Hírlevél feliratkozás

És értesülj mindenről elsőkézből

Magyarország külpolitikája 896-1919
Raktári kód:
764160
EAN:
9786155227226
Megjelenés:
2019.
Kötésmód:
cérnafűzött kötött
Oldalszám:
374
Méret [mm]:
168 x 240 x 25
Tömeg [g]:
730

Magyarország külpolitikája 896-1919

4 200 Ft
Szállítás:
1-10 munkanap
Készleten
Polcra

Több mint három évtized elteltével jelenik meg Herczegh Géza (1928-2010) könyvének második, javított és bővített kiadása. Szerzője jogtudósként lett egyetemi tanár, akadémikus, alkotmánybíró, majd évekig volt a hágai nemzetközi bíróság tagja. Volt tehát alkalma bőven tudományos munkássága kibontakoztatására - ezt számos alapvető jogi munkája is bizonyítja. Miért szánta el magát mégis arra. hogy átfogó könyvet írjon a magyar külpolitika századairól? Ennek két döntő oka volt. Az egyik személyes: Herczegh Géza eredetileg történész akart lenni, de erről pályaválasztása idején, a Rákosi-korszakban, le kellett mondania. A másik ok: az a meggyőződése, hogy szükség van olyan összefoglaló műre, amely a magyar történelem nemcsak belülről mutatja meg, hanem európai összefüggéseiben, tehát végső soron tehát a külpolitika dimenziójában tekinti át. Azt érezte, amit Illyés Gyula Magyarország német megszállása küszöbén így fogalmazott meg: "a magyarság legnagyobb veszedelmének (mert minden jó törekvés legvégzetesebb akadályának) egy hamis helyzetismeretet és abból következő még hamisabb önismeretet tartok."
Herczegh Géza fenyegetés ellenében szeretett volna történelemtudománnyal foglalkozni, és céljáról elismert jogtudósként sem mondott le. A történész alapossággal gyűjtötte egész életében az adatokat, olvasta a szakmunkákat saját összefoglalása megírásához. Így született meg az monumentális mű, amelynek első kötetét tartja kezében most olvasója.
Ezt a könyvet szemlélete, világlátása teszi kivételessé. Szerzőjének gondolkodását nem kötötték a szaktudomány világát jellemző elvi és gyakorlati korlátai. Meglehet, ha Herczegh Géza történész lesz, valamely részterület kiváló kutatójává válik - ahogyan azt a tudományos élet vagy az egyetemi tanszékek rendje szabja meg. Így azonban nemcsak a magyar történelem egészére figyelhetett, hanem hosszas külföldi útjai is késztették arra, hogy Európa nézőpontjából vegye szemügyre Magyarország történelmi útját. Ahonnan az is jobban látszott, hogy milyen kockázatot jelent a magyar történeti közvélemény befelé fordulása: az, hogy történelmünk értelmezésében milyen könnyű megfelejtkezni Magyarország tényleges mozgásteréről, szűkebb és tágabb geopolitikai beágyazottságáról. E kötet fontosságát az adja, hogy nemzetközi történelmünket a nagy európai változások összefüggései közé helyezve vizsgálja. Így válik világossá a magyar történelem sok kulcsfontosságú eseménysorának háttere, az az erőtér, amely döntően befolyásolta például a törökellenes harcokat vagy éppen 1848-49-es szabadságküzdelmünk sorsát.
A Herczegh Géza vázolta történelmi keretben jól látszik, hogy a magyar külpolitika nem más, mint egy olyan kapcsolatrendszer működésében való részvétel, amelyet a keresztény metafizika alapján kibontakozott európai kultúra, társadalmi és politikai közösség határoz meg. Ez a nagyvonalú történelemértelmezés kapcsolja művét a magyar történetírás hagyományaihoz, mindenekelőtt Szekfű Gyula örökségéhez.
A szakzsargon körülményességétől mentes, világos, elegáns megfogalmazásai izgalmas olvasmánnyá, szellemes, de tudományosan megalapozott észrevételei, szemléletének nagyvonalúsága pedig a mai, sokszor nehezen átlátható világunk megérését segítő, megbízható irányadássá teszik