Nincs engedélyezve a javascript.

Főkategóriák

Ajándékkönyvek
Albumok
Egészség, életmód
Ezotéria
Folyóiratok, magazinok
Gasztronómia
Gazdaság, üzlet
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Hangoskönyvek
Hobbi, szabadidõ
Idegen nyelvû könyvek
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Mûszaki könyvek
Mûvészetek
Naptárak, kalendáriumok
Nyelvkönyvek, szótárak
Publicisztika
Regény
Sport
Szórakozás
Tankönyvek
Társadalom- és humántudomány
Térképek
Természet- és alkalmazott tudomány
Történelem
Utazás
Vallás
/
Könyvszalonok
Eldorado music

Hírlevél feliratkozás

És értesülj mindenről elsőkézből

A megadott adataim kezeléséhez hozzájárulok, az
foglaltakat elfogadom.
Kóstoló a múltból
Raktári kód:
179124
ISBN:
9639552658
EAN:
9789639552654
Eredeti megnevezés:
A Taste of the Past - The Daily Life and Cooking of a 18th-Century Hungarian Jewish Homemaker
Megjelenés:
2016.
Kötésmód:
cérnafűzött kötött, védőborítóval
Oldalszám:
440
Méret [mm]:
166 x 240 x 36
Tömeg [g]:
880

Kóstoló a múltból

Egy XIX. századi magyar zsidó háziasszony mindennapjai és konyhája - A modern konyhára alkalmazott 100 hagyományos recepttel

3 821 Ft
Eredeti ár:
4 495 Ft
Megtakarítás:
15 %
Szállítás:
1 munkanap
Készleten
Polcra

Az Egyesült Államokban élő Körner András szakácskönyve, mely előszőr angol nyelven, az USA-ban jelent meg, a XIX. század végén és a XX. század elején Mosonban élő dédanyja, Berger Teréz (1851-1938), vagy ahogy az unokái híták, Riza néni receptjeit tartalmazza, a modern sütés-főzés segédeszközeihez és alapanyagaihoz igazítva.

Az Egyesült Államokban élő Körner András szakácskönyve, mely először angol nyelven, az USA-ban jelent meg, a XIX. század végén és a XX. század elején Mosonban élő dédanyja, Berger Teréz (1851-1938), vagy ahogy az unokái hívták, Riza néni receptjeit tartalmazza, a modern sütés-főzés segédeszközeihez és alapanyagaihoz igazítva.

A Kóstoló a múltból azonban nem egyszerű szakácskönyv, hanem egy még a XIX. században gyökerező életmód részletes és szórakoztató rekonstrukciója, amely egy asszony mindennapjain keresztül a kisvárosi középosztályi zsidók kultúráját mutatja be.

Körner András szeretett részletességgel írja le XIX. századvégi magyar zsidó asszony hétköznapjait, külön hangsúlyt fektetve az ételekre, amelyeket családjának felszolgált, s mindezt Riza 1869-ből származó kézírásos receptkönyve, szemtanúk - elsősorban a saját édesanyjával készített sok-sok órás interjú - és tárgyi emlékek alapján.

Őszinte élvezettel és beleéléssel mutatja be a család lakókörnyezetét, használati tárgyait, az életmódot és szokásokat, s emellett aprólékosan leírja egy átlagos nap összes étkezését, megfűszerezve az elbeszélést azoknak az ételeknek a receptjeivel, amelyeket reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára és vacsorára készített el. Olyan izgalmas, különleges ételeket is bemutat (többek között főtt pontyot ecetes lében és tormával, sóletet, almás maceszkuglit), amelyekkel Riza néni és a hagyománytisztelő zsidó családok a szombatot és a hat fő zsidó ünnepet igyekeztek kellő fényében megünnepelni.

A szenvedélyes könyvbúvár Körner a receptek mellett az ételek történetét is bemutatja, fejlődésüket az évszázadok során, szerepüket a zsidóság és anyanépei kultúracseréjében.

A békebeli mosoni - és egyáltalán: a vidéki - zsidó világ a holokauszt következményeként szinte nyomtalanul eltűnt.

Körner András könyve, majdnem száz évvel ezelőttre visszarepítve most mégis vendégségbe hívja az olvasót Riza néni házába, hogy lássa, hogyan gondoskodik családjáról, hogyan vásárol, főz, készülődik az ünnepekre. A hangulatot életképeket és a kitűnő recepteket Körner András saját rajzaival illusztrálja.