Nincs engedélyezve a javascript.
/
Könyvszalonok
/
Eldorado music

Főkategóriák

Ajándékkönyvek
Ajándéktárgyak
Albumok
Egészség, életmód
Ezotéria
Fitness-Életmód
Folyóiratok, magazinok
Gasztronómia
Gasztronómiai
Gazdaság, üzlet
Gyerek / Mese
Gyermek- és ifjúsági könyvek
Hangoskönyv
Hangoskönyvek
Hobbi, szabadidő
Idegen nyelvű könyvek
Informatika, számítástechnika
Irodalom
Ismeretterjesztő
Játékok
Kulturális
Mese
Műszaki könyvek
Művészetek
Naptárak, kalendáriumok
Népzene
Nyelvkönyvek, szótárak
Oktató
Olvasási kellék
Papír, írószer
Publicisztika
Regény
Rock / Pop
Sport
Szórakozás
Tankönyvek
Társadalom- és humántudomány
Térképek
Természet- és alkalmazott tudomány
Történelem
Utazás
Ünnepi
Vallás
Zenei

Akciós könyveink árkategória szerint

0 - 499 Ft
500 - 999 Ft
1 000 - 1 499 Ft
1 500 - 1 999 Ft
2 000 - 2 999 Ft
3 000 - 4 999 Ft
5 000 Ft felett

Akciós könyveink engedmény szerint

21 - 30 %
31 - 40 %
41 - 50 %
51 - 60 %
61 - 70 %
71 - 80 %
81 - 90 %
91 % felett

Hírlevél feliratkozás

És értesülj mindenről elsőkézből

25x25 - Bűvös négyzetek
Raktári kód:
752791
EAN:
9789637596612
Megjelenés:
2007.
Kötésmód:
cérnafűzött kötött
Oldalszám:
66
Méret [mm]:
143 x 224 x 10
Tömeg [g]:
200

25x25 - Bűvös négyzetek

1 950 Ft
Szállítás:
1-10 munkanap
Készleten
Polcra

A képvers története az ókorig vezethető vissza. A rendkívül változatos barokk vizuális versformák (háromszög, rombusz, trapéz, kör, tojás, torony, oszlop, orgona, szív, horgony, oltár, kehely, rózsa, csiga, kerék, pajzs, balta stb.) mellett minduntalan visszatérő alakzat a latin verselés óta ismert kubus, azaz a versnégyzet, amelynek több variációja létezett, s még a 16. és 17. század fordulóján élt nagy zsoltárfordítónknak, Szenczi Molnár Albertnek is ismertek latin nyelvű kubusai. A költői játszadozás és a nyelvi fejtörőkészítők egyik kedvelt formájának tartják a kubusnál egyszerűbb betűnégyzetet, amely önmagában csak ritkán hordoz poétikai funkciót, de a nyelvi találékonyságra épít, hiszen olyan megfordítható szavakból (fregoli-, palindromszavak) négyzet alakban összeállított szócsoportról van szó, amely több irányból összeolvasva azonos szöveget ad. Ezzel még Arany János is kísérletezett, az ő szellemes betűnégyzetét választotta Papp Tibor a 25*25 - Bűvös négyzetek című könyve mottójául.
;
Való igaz, hogy a betűnégyzet poétikai értelemben nem azonos súlyú a vernégyzettel, ugyanakkor a József Attila-díjas író, költő, tipográfus Papp Tibor a most kézben tartott kötetével a magyar költészet legmagasabb dimenzióiba emelte a betűnégyzetet, illetve a vele való költői játékot. Könyvében 25 darab 25 betűből álló (5*5-ös) versnégyzetet közöl, s a bűvös négyzeteinek szavait, szókapcsolatait beépíti a mellettük olvasható versekbe. A félkövérrel kiemelt, a betűnégyzetekből származó szavak alkalmazását azonban nem érezzük erőltetettnek, öncélúnak, hanem éppen ellenkezőleg, ebben a versépítési módban Papp Tibor rendkívül gazdag költői eszköztárának, nyelvi-kötői leleményességének újabb ékes bizonyítékát fedezhetjük fel. Ráadásul a szerző úgy építi a betűnégyzetek vendégszavai köré a költeményeit, hogy azokban többször is utal a klasszikus és a középkori képversalkotó elődök poétikai eszközeire, például egyes művekben megjelenik az akrosztichon, a mezosztichon vagy a telesztichon.

Papp Tibor ezen könyvével három pilléren nyugvó erős hidat hozott létre. Az első pillér a régi képversköltők világát idézi meg, a második a kortárs avantgárd kísérletező alkotóiét, a harmadik pedig összeköttetést biztosít a hagyományos, lineáris olvasatot nyújtó verseket kedvelő olvasók felé, tehát ezt a könyvet azoknak is nyugodtan ajánlhatjuk, akik idegenkednek az experimentális lírától, de szívesen olvasnak szép, jól formált költeményeket.

Papp Tibor igazi homo ludensként ezzel a könyvével is játszani hív, alkotásra ösztönözve próbálja a vers születésének, a művészi teremtés folyamatába beemelni az olvasóit. Hiszem, hogy egyre több játszótársat talál.

L. Simon László